Carnaval

De drie dagen voor Aswoensdag

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest met mogelijk ook heidense wortels. Het wordt gevierd in de drie dagen die voorafgaan aan Aswoensdag. Het feest duurt van zondag tot dinsdagavond, Vastenavond. De vastentijd van 40 dagen vangt aan om middernacht. Deze duurt tot Pasen.

Oorpsrong

De oorsprong van het woord is onbekend. Traditiegetrouw is carnaval een eetfestijn. Het is de laatste mogelijkheid om zich nog eens te laten gaan voor de vastentijd. Er is een redelijke zekerheid dat de herkomst herleid kan worden naar de Latijnse uitdrukking carne vale. In het Nederlands betekent het “afscheid van het vlees”. Het werd een soort ritueel om de vastentijd in te luiden. Ook vleselijke lusten worden hiermee bedoeld.

Wij bouwen uw online verhaal! Nieuwe website? Nieuwe webshop? Op maat programmatie? www.netpulse-webdesign.be

Duur

Carnaval duurt officieel van zondag tot dinsdag. Tussen 11 november en het eigenlijke feest vinden er al tal van carnaval verbonden festiviteiten plaats. Het valt ook voor dat er op Aswoensdag nog enkele carnavalsactiviteiten plaatsvinden.

Op 11 november (de elfde van de elfde maand), om precies 11:11 uur gaat het carnavalseizoen van start. Deze start gaat gepaard met een zekere ceremonie. Het getal 11 word beschouwd als het getal van dwazen en gekken. Vandaar dat er zoveel 11’en in de datum zitten.

Soorten carnaval

Er worden twee soorten carnaval gevierd: het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval. Naast deze hoofdvarianten bestaan er nog tal van lokale varianten, het Maastrichts carnaval is het meest afwijkende. Op vele plekken komen de soorten op bepaalde vlakken overeen, maar onderscheiden zich door bepaalde tradities.

Reserveer je duikcursus voor je op verlof vertrekt ! Ben je op zoek naar een totaal nieuwe ervaring? Heb je plannen om op reis ook onderwater eens een kijkje te gaan nemen? Of ben je al eens de onderwaterwereld gaan ontdekken en wil je hier graag dieper in gaan?
Dan ben je klaar om te starten met je SSI Open Water Diver cursus. Er is geen voorafgaande ervaring met duiken vereist.
Start your dive adventure today ” bel 015/33.61.61

Bourgondisch carnaval

Het Bourgondisch carnaval was oorspronkelijk een gekostumeerd eetfestijn. Hierbij maakte men elkaar belachelijk. Er heerste grote armoede in Brabant vanaf de Gouden Eeuw tot de Tweede Wereldoorlog. Dit kenmerkte zich door eenvoudige kostuums. De beroemde blauwe boerenkiel met zakdoek was de meest iconische.

Rijnlands carnaval

Het Rijnlands carnaval was een manier om op een ludieke wijze te protesteren tegen de protestantse en imperialistische Pruisen die het gebeid hadden overgenomen. De meeste van de huidige tradities zijn toen ontstaan. Het feest heeft een volks karakter en informele carnavalsoptochten.

Maastrichts carnaval

Het Maastrichts carnaval is een bijzondere vorm van carnaval vieren in Maastricht. Het bevat elementen van het Rijnlands en Bourgondisch carnaval. Maar het heeft ook een aantal unieke kenmerken. De Bónte Störm overheerst, het verklede volk dat zich weinig aantrekt van motto’s en goede smaak. Een ander uniek element is het drie dagen durende straatcarnaval onder aanvoering van de zate hermeniekes.